Właściwości fizykochemiczne smoothie owocowo-warzywnego z dodatkiem pestek awokado (Physicochemical properties of a fruit and vegetable smoothie with the addition of avocado seeds)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Przeprowadzono analizy fizykochemiczne świeżo przygotowanego smoothie marchwiowo-bananowego oraz wzbogaconego odpowiednio spreparowaną (wstępnie rozdrobnioną, wysuszoną i zmieloną) pestką z awokado (Persea americana Mill.), stosowaną w ilości 2 g/100 mL. Próbki zbadano również po 24 h chłodniczego przechowywania. W wyrobach uzupełnionych sproszkowaną pestką awokado zaobserwowano wzrost zawartości ekstraktu, polifenoli i witaminy C w porównaniu z próbką kontrolną. Analiza EDX wykazała, że składy pierwiastkowe próbek znacząco różniły się od siebie jakościowo. Dodatek suszu z pestki awokado wzbogacił smoothie w cenne dla zdrowia makroelementy. Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że poprzez dodatek proszku z pestki awokado do smoothie marchwiowo-bananowego można uzyskać produkt charakteryzujący się lepszymi właściwościami fizykochemicznymi, stabilniejszy koloidalnie i z większą ilością biodostępnych składników odżywczych.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 27 marca 2025 11:55 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 27 marca 2025 11:58 |