Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wpływ biowęgla w diecie świń na jakość surowca mięsnego i kierunki jego wykorzystania (Effect of biocarbon on the quality of pork raw material)

Opis bibliograficzny

Wpływ biowęgla w diecie świń na jakość surowca mięsnego i kierunki jego wykorzystania (Effect of biocarbon on the quality of pork raw material). [AUT.] MARIUSZ FLOREK, ŁUKASZ WLAZŁO, PIOTR DOMARADZKI, [AUT. KORESP.] MATEUSZ OSSOWSKI, [AUT.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, KATARZYNA KARPIŃSKA, ANNA CZECH. Rocz. Nauk. Zootech. 2024 T. 51 z. 1 s. 69-83, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.58146/n7td-qz05
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Roczniki Naukowe Zootechniki 2024 T. 51 z. 1, s. 69-83
Rok: 2024
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Z uwagi na szczątkowe informacje na temat wykorzystania biowęgla jako dodatku paszowego w diecie świń podjęto badania, w których oceniono jego wpływ na jakość dwóch mięśni szkie- letowych tuczników mieszańców. Wyróżniono grupę kontrolną (K), która otrzymywała wy- łącznie paszę standardową oraz trzy grupy doświadczalne, które otrzymywały paszę standar- dową wraz ze zwiększającym się udziałem sorbentu, odpowiednio: D1 0,25%, D2 0,5% i D3 0,75%. W tkance mięśniowej tuczników oznaczono podstawowy skład chemiczny, profil kwa- sów tłuszczowych, tłuszczu śródmięśniowego oraz fizykochemiczne parametry technologiczne (m.in. pH, barwa, wodochłonność, siła cięcia, stabilność oksydacyjna). Pomimo występowa- nia istotnych różnic pomiędzy porównywanymi grupami zwierząt, należy stwierdzić, że zwięk- szający się w dawce dodatek biowęgla nie wpływał w ukierunkowany sposób na oceniane właściwości mięsa wieprzowego. Potwierdzono, że stosowanie biowęgla jako dodatku w diecie świń w zakresie od 0,25 do 0,75% w dawce pokarmowej nie oddziałuje negatywnie na podstawowy skład chemiczny, właściwości fizykochemiczne i profil kwasów tłuszczowych ocenianych mięśni szkieletowych. Tym samym jego zastosowanie nie ogranicza wykorzystania takiego surowca do produkcji mięsa kulinarnego lub przetwarzania go na wędliny. Pewne ograniczenie może wynikać zaobserwowanego faktu zmniejszenia ilości tłuszczu śródmię- śniowego, co może niekorzystnie wpływać na brak wykształcania właściwych cech sensorycz- nych mięsa, co jednak wymaga weryfikacji w kolejnych badaniach.

Angielski:

Since there was scarce information on the use of biocarbon as a feed additive in the diet of pigs, a study was undertaken to evaluate its effect on the quality of two skeletal muscles of crossbred fattening pigs. A control group (K) received only standard feed, and three experi- mental groups received standard feed together with increasing percentages of sorbent: D1 0.25%, D2 0.5% and D3 0.75%, respectively. The proximate composition, fatty acid profile of intramuscular fat and physico-chemical technological parameters (including pH, colour, water holding capacity, shear force, oxidative stability) were determined in the fattening pigs’ meat. Despite the occurrence of some significant differences between the compared groups, it should be concluded that the increasing addition of biocarbon in the ration did not have a targeted effect on the assessed properties of the pork meat. It was confirmed that the use of biocarbon as an additive in the pig diet in the range of 0.25 to 0.75 per cent did not negatively affect the proximate composition, physico-chemical parameters and fatty acid profile of the skeletal muscles. Thus, its application does not limit the use of such raw material for the pro- duction of case-ready meat (for culinary purpose) or its processing into sausages. Some limi- tation may result from the observed reduction in intramuscular fat, which may contribute to the lack of development of appropriate sensory characteristics of the meat, but this has to be verified in further studies.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51769) wydawnictwo ciągłe #51769

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 lipca 2024 13:16
Ostatnia aktualizacja:11 lipca 2024 13:21

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się