Wytwarzanie i stosowanie upostaciowanych preparatów białka roślinnego jako zamienników i analogów wyrobów mięsnych (Production and use of textured vegetable protein preparations as substitutes and analogues of meat products)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem opracowania jest ocena uwarunkowań, potrzeb i korzyści wynikających z wykorzystywania preparatów białka roślinnego jako zamienników i analogów wyrobów mięsnych. Poddano charakterystyce preparaty upostaciowane, aspekty ich wytwarzania i zastosowania. Omówiono metodę termoplastycznego upostaciowania białek roślinnych na bazie soi. Przedstawiono uwarunkowania technologiczne wytwarzania termicznego i formowania analogów mięsa oraz metodę upostaciowania białek włóknistych za pomocą niskiej temperatury. Omówiono wybrane aspekty wytwarzania i modyfkowania roślinnych preparatów białkowych w odniesieniu do ich wykorzystania w przetwórstwie mięsa.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 5 maja 2025 08:53 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 5 maja 2025 08:53 |