Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Wytwarzanie i stosowanie upostaciowanych preparatów białka roślinnego jako zamienników i analogów wyrobów mięsnych (Production and use of textured vegetable protein preparations as substitutes and analogues of meat products)

Opis bibliograficzny

Wytwarzanie i stosowanie upostaciowanych preparatów białka roślinnego jako zamienników i analogów wyrobów mięsnych (Production and use of textured vegetable protein preparations as substitutes and analogues of meat products). [AUT.] MARIAN PANASIEWICZ, JACEK MAZUR. Gosp. Mięs. 2025 Nr 3 s. 38-43, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2025 Nr 3, s. 38-43
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Celem opracowania jest ocena uwarunkowań, potrzeb i korzyści wynikających z wykorzystywania preparatów białka roślinnego jako zamienników i analogów wyrobów mięsnych. Poddano charakterystyce preparaty upostaciowane, aspekty ich wytwarzania i zastosowania. Omówiono metodę termoplastycznego upostaciowania białek roślinnych na bazie soi. Przedstawiono uwarunkowania technologiczne wytwarzania termicznego i formowania analogów mięsa oraz metodę upostaciowania białek włóknistych za pomocą niskiej temperatury. Omówiono wybrane aspekty wytwarzania i modyfkowania roślinnych preparatów białkowych w odniesieniu do ich wykorzystania w przetwórstwie mięsa.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52626) wydawnictwo ciągłe #52626

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 maja 2025 08:53
Ostatnia aktualizacja:5 maja 2025 08:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się