Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Yellow‐coated quinoa (Chenopodium quinoa Willd) – physicochemical, nutritional, and antioxidant properties.

Opis bibliograficzny

Yellow‐coated quinoa (Chenopodium quinoa Willd) – physicochemical, nutritional, and antioxidant properties. [AUT.] ALDONA SOBOTA, [AUT. KORESP.] MICHAŁ ŚWIECA, [AUT.] KRZYSZTOF GĘSIŃSKI, ANNA WIRKIJOWSKA, JUSTYNA BOCHNAK. J. Sci. Food Agric. 2020 Vol. 100 Issue 5 s. 2035-2042, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1002/jsfa.10222
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of the Science of Food and Agriculture 2020 Vol. 100 Issue 5, s. 2035-2042
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background Quinoa seeds are an excellent source of nutrients and phytochemical compounds with well documented activity; however, different cultivars are usually characterized by different physical properties and chemical composition. This study presented the physical properties, nutrient content, and antioxidant capacities of 25 cultivars of yellow-coated quinoa. Results The results demonstrated that quinoa seeds may be an excellent source of dietary fiber (up to 198 g kg−1 d.m. – Baer cultivar), with a 1:2 ratio of the soluble to insoluble fraction. Digestible carbohydrates were present at the highest level in the Puno cultivar (640 g kg−1). The highest content of proteins was determined in the Colorado 407D and Faro cultivars (c.a. 16%). The average content of albumin and globulins in the seeds was 29.2 and 65.6 g kg−1, respectively. The quinoa seeds were characterized by low activity of protease inhibitors. The lowest inhibition of trypsin was determined for the UDEC-3, Faro Orange, and Titicaca cultivars, and the highest value was exhibited by the Titicaca White and UDEC-5 cultivars. Phenolics in the tested cultivars ranged from 7.1 g kg−1 (UDEC-3) to 10.6 g kg−1 (Temuko). The best antiradical properties were determined for Temuco and Rainbow (2.05 g TE kg−1 and 1.85 g TE kg−1, respectively), while the Baer and Temuco cultivars were characterized by the highest reducing power (2.28 g TE kg−1 and 2.17 g TE kg−1, respectively). Conclusion This study has shown that quinoa cultivated in European countries is a good source of nutrients, dietary fiber, and antioxidants; however, its composition varies significantly. © 2019 Society of Chemical Industry

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46573) wydawnictwo ciągłe #46573

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,639
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 marca 2020 08:11
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się