Zastosowanie nowej metody w chemicznej ocenie skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.) (Application of a new method in chemical evaluation of heating efficiency of chickpea seeds (Cicer arientinum L.))
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Przeprowadzono weryfikację przydatności pod kątem czułości metody diagnostycznej w odniesieniu do nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.) sześćdziesięciu czterech wariantów roztworu substancji czynnej, purpury bromokrezolowej, w których każdemu z ośmiu poziomów stężenia substancji czynnej, purpury bromokrezolowej (5’,5”-dibromo- o-krezolosulfoftaleiny) (0,02; 0,04; 0,06; 0,08; 0,10; 0,12; 0,14 lub 0,16 mg/mL) odpowiadało osiem poziomów koncentracji kwasu ortofosforowego (0,02; 0,04; 0,06; 0,08; 0,10; 0,12; 0,14 lub 0,16 mol/L). Największą czułością w odniesieniu do nasion ciecierzycy (1,32), charakteryzował się wariant roztworu roboczego, w którym stężenie purpury bromokrezolowej wynosiło 0,16 mg/mL, zaś koncentracja kwasu ortofosforowego wynosiła 0,10 mol/L.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 21 marca 2025 12:12 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 26 marca 2025 14:34 |