Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zgazowanie odpadów z przemysłowego przetwórstwa karpia=Biogasification of wastes from industrial processing of carps.

Opis bibliograficzny

Zgazowanie odpadów z przemysłowego przetwórstwa karpia=Biogasification of wastes from industrial processing of carps. [AUT. KORESP.] JACEK SIKORA, [AUT.] MARCIN NIEMIEC, ANNA SZELĄG-SIKORA, MACIEJ KUBOŃ, ELŻBIETA OLECH, ANDRZEJ MARCZUK. Przem. Chem. 2017 T. 96 Nr 11 s. 2275-2278, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2017.11.12
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2017 T. 96 Nr 11, s. 2275-2278
Rok: 2017
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

Wastes from carp processing were fermented to biogas (475 L/kg dry mass) in presence of post-fermented mass from the agricultural biogas plant. The biogas contained MeH 67.45% and CO2 28.31% and was recommended for prodn. of energy.

Polski:

Wykorzystanie odpadów z przemysłu rybackiego do produkcji biogazu, a następnie wykorzystanie uzyskanego pofermentu do celów nawozowych może stanowić odpowiedni sposób zagospodarowania tego odpadu. Po wstępnym rozdrobnieniu materiału odpadowego określono jego suchą masę i zawartość popiołu. Na przygotowanym podłożu przeprowadzono fermentację statyczną zgodnie z normą niemiecką. Uzysk biogazu z podłoża skomponowanego na bazie odpadu z przetwórstwa ryb wynosił 475 L/kg s.m. Średnia zawartość metanu w wydzielanym biogazie wynosiła 67,45%, a ditlenku węgla 28,31%. Wyniki badań potwierdziły, że odpadowa masa po procesie filetowania karpia może być z powodzeniem stosowana jako substrat do biogazowni. Masa ta ze względu na uciążliwość w zagospodarowaniu może stanowić odpowiedni wsad do kofermentacji w biogazowniach przemysłowych.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42800) wydawnictwo ciągłe #42800

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,399
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 listopada 2017 08:49
Ostatnia aktualizacja:24 sierpnia 2021 10:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się