Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Vitamin C and lutein content of northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processed using freezing and thawing.

Opis bibliograficzny

Vitamin C and lutein content of northern highbush blueberry (Vaccinium corymbosum L.) juice processed using freezing and thawing. [AUT. KORESP.] RAFAŁ NADULSKI, [AUT.] ANDRZEJ MASŁOWSKI, ARTUR MAZUREK, PAWEŁ SOBCZAK, MAREK SZMIGIELSKI, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, IGNACY NIEDZIÓŁKA, JACEK MAZUR. J. Food Meas. Charact. 2019 Vol. 13 Iss. 4 s. 2521-2528, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s11694-019-00172-x
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Measurement and Characterization 2019 Vol. 13 Iss. 4, s. 2521-2528
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Juices produced on an industrial scale are largely devoid of pectin substances, and lack a significant part of their vitamins, carotenoids and polyphenols. In recent years, physical methods have been used for preliminary treatments prior to pressing, allowing the elimination of enzymatic treatment. This paper presents the results of a study on the effect of freezing and thawing, as a preliminary treatment, on the efficiency of pressing and on the quality of juice obtained from northern highbush blueberry. Preliminary treatment of pulp, consisting in its freezing and thawing, caused a notable (23.1%), but lower than that for enzymatic treatment (34.9%), increase in pressing efficiency relative to control samples. The highest content of lutein and vitamin C was obtained in juice acquired from pulp subjected to treatment consisting in its freezing and thawing prior to pressing. The application of enzymatic treatment caused a 26.9% increase in the content of juice extract, while the treatment consisting in freezing and thawing caused a 19.5% increase in the content of extract. Irrespective of the type of preliminary treatment applied, a degradation of l-ascorbic acid and an increase in the content of dehydro-l-ascorbic acid were observed in the juices produced. The method proposed permits the production of juices with health-promoting properties, due to the application of freezing as a preliminary treatment.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46072) wydawnictwo ciągłe #46072

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,648
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 listopada 2019 12:38
Ostatnia aktualizacja:31 stycznia 2022 08:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się