Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of suitability and lipid quality indicators of lamb meat of Polish native breeds.

Opis bibliograficzny

Assessment of suitability and lipid quality indicators of lamb meat of Polish native breeds. [AUT.] AGNIESZKA LATOCH, [AUT. KORESP.] DARIUSZ M. STASIAK, [AUT.] JUSTYNA LIBERA, ANDRZEJ JUNKUSZEW. Ann. Anim. Sci. 2023 Volume 23 Issue 3 s. 897- 908, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2023-0049
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2023 Volume 23 Issue 3, s. 897- 908
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

he aim of our study was to evaluate the technological (ph, water holding capacity, cooking loss, oxidation-reduction potential, wateractivity, color parameters, and microbiological purity) and nutritional suitability of the meat of selected lamb breeds by analyzing theindicators (fatty acid profile, fat nutritional indices, lipid oxidation, basic meat composition) that determine the quality of lipids presentin the meat. A comparative analysis of meat from native Polish breeds Uhruska, Świniarka, and Wrzosówka showed that these breeds arecharacterized by high-quality meat. The chemical composition of meat did not significantly differ between the studied breeds. however,the fatty acid composition and atherogenicity and thrombogenicity indices of meat differed significantly between the breeds with the meatof Wrzosówka lambs having a distinct advantage and the most significant potential to protect against cardiovascular problems. Further-more, the meat of Wrzosówka breed had color parameters that are most desired by consumers. The results presented here are of practicalimportance as combining meat from different breeds of lambs can allow achieving high product quality. The meat of Wrzosówka breedcan be successfully used for producing such products and can serve as flagship meat for export to other European and global markets.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50856) wydawnictwo ciągłe #50856

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 września 2023 10:45
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 11:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się