Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Legume flour as a natural colouring component in pasta production.

Opis bibliograficzny

Legume flour as a natural colouring component in pasta production. [AUT.] DOROTA TETERYCZ, [AUT. KORESP.] ALDONA SOBOTA, [AUT.] PIOTR ZARZYCKI, AGNIESZKA LATOCH. J. Food Sci. Technol. 2020 Vol. 57 Issue 1 s. 301-309, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s13197-019-04061-5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY-MYSORE 2020 Vol. 57 Issue 1, s. 301-309
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In recent years, natural food colouring components have been sought. The conducted study presents the possibility of using different legume flours as a colouring component in durum wheat semolina pasta. The impact of legume flours addition on chemical composition, cooking quality, and sensory properties of pasta was also investigated. The pasta was fortified with 0–20% of green pea, red lentil, and grass pea flours and was made using lamination technology. An increase in the amount of the legume flour caused a significant increase in the content of dietary fibre, ash, protein, and essential amino acids, including lysine. The addition of the legume flours changed the colour of the pasta samples. Most suitable colouring component of all the studied legume flours was the red lentil flour. The pasta with 20% addition of red lentil flour had the most intense colouring (ΔE = 11.31), highest level of consumer acceptance and were characterized by acceptable cooking losses (7.47% d.m.), appropriate weight increase index (2.44), and high firmness.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46298) wydawnictwo ciągłe #46298

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,701
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 stycznia 2020 12:42
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się