Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Physical properties, spectroscopic, microscopic, X-ray, and chemometric analysis of starch films enriched with selected functional additives.

Opis bibliograficzny

Physical properties, spectroscopic, microscopic, X-ray, and chemometric analysis of starch films enriched with selected functional additives. [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] KAROL KUPRYANIUK, [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MARCIN MITRUS, MAREK MILANOWSKI, JAKUB SOJA, IWONA BUDZIAK-WIECZOREK, DARIUSZ KARCZ, DANIEL KAMIŃSKI, SŁAWOMIR KULESZA, KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, KAMILA KASPRZAK-DROZD, MAREK GANCARZ, IWONA KOWALSKA, LIDIA ŚLUSARCZYK, [AUT. KORESP.] ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Materials 2021 Vol. 14 Iss. 10 Article number 2673, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma14102673
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2021 Vol. 14 Iss. 10, Article number 2673
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Biodegradable materials are used in the manufacture of packaging and compostable films and various types of medical products. They have demonstrated a large number of potential practical applications in medicine and particularly in the treatment of various cardiac, vascular, and orthopedic conditions in adults as well in children. In our research, the extrusion-cooking technique was applied to prepare thermoplastic starch (TPS), which was then utilized to obtain environmentally friendly starch-based films. Potato starch was the basic raw material exploited. Polyvinyl alcohol and keratin were used as functional additives in amounts from 0.5 to 3%, while 20% of glycerol was harnessed as a plasticizer. The processing of the thermoplastic starch employed a single screw extruder-cooker with an L/D ratio of 16. The film blowing process was carried out using a film-blowing laboratory line with L/D = 36. FTIR Spectroscopy was applied for the assignment of the prominent functional groups. The results showed that the processing efficiency of thermoplastic starch with functional additives varied depending on the level of polyvinyl alcohol and keratin addition. Moreover, the FTIR data correlated with the changes in the physical properties of the tested films. The analysis of FTIR spectra revealed several changes in the intensity of bands originating from stretching vibrations characteristic of the –OH substituent. The changes observed depended on the presence/lack of the hydrogen bonding occurring upon interactions between the starch molecules and the various additives used. In addition, notable changes were observed in bands assigned to glycoside bonds in the starch.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48361) wydawnictwo ciągłe #48361

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,748
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 czerwca 2021 08:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się