Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Structure and texture characteristics of novel snacks expanded by various methods.

Opis bibliograficzny

Structure and texture characteristics of novel snacks expanded by various methods. [AUT.] KATARZYNA LISIECKA, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, KATARZYNA SAMBORSKA, [AUT.] MARCIN MITRUS, TOMASZ ONISZCZUK, MACIEJ COMBRZYŃSKI, JAKUB SOJA, PIOTR LEWKO, KAMILA KASPRZAK DROZD, ANNA ONISZCZUK. Materials 2023 Vol. 16 Iss. 4 Article number 1541, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma16041541
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2023 Vol. 16 Iss. 4, Article number 1541
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this work was to evaluate the structure of novel potato-based snack foods supplemented with various levels of fresh carrot pulp by using X-ray micro-computed tomography, texture profile, and sensory analysis. Three different methods of extruded snack pellets expansion were used to obtain ready-to-eat crisps: deep-fat frying, microwave, and hot-air toasting. The obtained results revealed that the pellets expansion method affected the porosity, size of pores and wall thickness, texture properties, and notes of sensory analyses of the obtained crisps. Deep-fat frying had a similar influence to microwave heating on ready-to-eat crisps properties, and both methods were significantly different in comparison to hot-air toasting. Crisps based on snack pellets supplemented with the addition of fresh carrot pulp in the amount of 10 to 30% expansion through hot-air heating showed unsatisfactory expansion and texture, but it is highly advisable to use deep-fat frying and microwave heating to achieve attractive potato-carrot crisps.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50373) wydawnictwo ciągłe #50373

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,100
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lutego 2023 11:38
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 11:22

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się