Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Technological and nutritional properties of meat from female wild boars (Sus scrofa scrofa L.) of different carcass weights.

AUT. ANNA KASPRZYK, AUT. KORESP. JOANNA STADNIK, AUT. DARIUSZ STASIAK.

Opis bibliograficzny

Technological and nutritional properties of meat from female wild boars (Sus scrofa scrofa L.) of different carcass weights. [AUT.] ANNA KASPRZYK, [AUT. KORESP.] JOANNA STADNIK, [AUT.] DARIUSZ STASIAK. Archives of Animal Breeding - Arch. Tierz. 2019 Vol. 62 Issue 2 s. 597–604, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5194/aab-62-597-2019
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ARCHIVES OF ANIMAL BREEDING - ARCHIV FUR TIERZUCHT 2019 Vol. 62 Issue 2, s. 597–604
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this work was to assess the technological and nutritional quality of meat from female wild boars. The muscle samples – Musculus longissimus thoracis et lumborum (LTL) and Musculus semimembranosus (SM) – were taken from a total of 40 female wild boar after a hunt. Carcasses were allocated to five groups according to weight (group I – 30±5 kg; group II – 45±4.9 kg; group III – 60±4.7 kg; group IV – 75±5.2 kg; group V – 90±5 kg). Studies that have been carried out have shown that technological and nutritional properties of meat from wild boars depend on the mass of carcasses and the type of muscle. The pH of analyzed wild boar meat proved that there was normal glycolysis and glycogenolysis progress in all groups. The water holding capacity (WHC) of SM muscles from the lowest-weight carcasses was significantly (P≤0.01) lower as compared to the heavier carcasses. There were significant differences (P≤0.01) in the shear force of the LTL muscle between groups I, IV and V. The muscles cut from carcasses of a higher mass represent higher values of this parameter. The higher-mass carcasses were characterized by a darker color, which resulted from the higher concentration of myoglobin. The protein concentration increased with carcass weight. A similar effect of carcass weight on the content of intramuscular fat (IMF) was found. Due to the low calorie content, the meat of young wild boar may be an interesting and attractive component of the diet.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46238) wydawnictwo ciągłe #46238

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,991
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 grudnia 2019 13:26
Ostatnia aktualizacja:21 listopada 2021 16:39

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się